12/16/13

5.

Earl Sweatshirt - Doris [Columbia]


(Mερικές σκόρπιες σκέψεις για έναν δίσκο που δεν είχα την ευκαιρία να γράψω φέτος αναλυτικά)

Όταν άρχιζα να ασχολούμαι με τους Odd Future, ο Earl ήταν κάτι σαν μύθος. Ένα παιδάκι 17 χρονων με φήμες να κάνουν λόγο για τον πιο ταλαντούχο ραπερ της κολλεκτίβας, και παντελώς χαμένο από προσώπου γης. Το 2010 είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του mixtape και στην πορεία απλά εξαφανίστηκε με διαφορετικές φήμες για το που βρισκόταν να βγαίνουν στο προσκήνιο.

Το 2012 ηταν κομβική χρονιά με την επιστροφή του, κάνοντας ένα υπέροχο πέρασμα από το channel ORANGE του Frank Ocean με εκείνο το τρομερό stoned ραπάρισμά του στο Super Rich Kids. Στο τέλος του χρόνου κυκλοφόρησε και το πρώτο δείγμα του Doris με το συναισθηματικά αφοπλιστικό Chum. ("It's probably been twelve years since my father left, left me fatherless/And I just used to say I hate him in dishonest jest/When honestly I miss this nigga, like when I was six/And every time I got the chance to say it I would swallow it")

Το Doris είναι ένα σχεδόν concept άλμπουμ με επίκεντρο τον ίδιο. Ο Earl μοιάζει σε όλο το άλμπουμ να ραπάρει από μια σκοτεινή γωνιά κρυμμένος στις σκιές, και από εκεί απλά φτύνει αλήθειες, μοιράζεται τις ανησυχίες του, μιλάει για τον πατέρα του που εγκατέλειψε την οικογένειά του, σκιαγραφεί τα σκοτεινά μέρη που βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Στο κάτω κάτω της γραφής μιλάμε για ένα παιδί, γεννημένο το 1994, αναφέρει συνέχεια το βάρος που πέφτει πάνω του.

"Grandma's passing/But I'm too busy tryna get this fuckin' album cracking to see her/ So I apologize in advance if anything should happen (cut that bitch off)/ And my priorities fucked up, I know it/I'm afraid I'm going to blow it/And when them expectations raise in me/Because daddy was a poet, right?" τραγουδάει στο υπέροχο Burgundy με τα massive τύμπανα και την βοήθεια του Pharell, εξωτερικεύοντας όλα αυτά που σκεφτόταν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Earl μοιάζει σαν να μην θέλει κανείς ν' ασχολείται μαζί του, σαν να μην θέλει καν να βγάζει άλμπουμ, άλλωστε το πρώτο verse στο Doris το αφήνει για τον SK Laflare όπως και σε πολλά άλλα ακόμα.

Η τριάδα του Sunday, Hive, Chum ίσως η αγαπημένη μου αλληλουχία κομματιών σε δίσκο για φέτος.
Το Hive ειδικά μοιάζει να έχει γραφτεί  με τα ίδια υλικά του Yonkers (ή αλλιώς ένα από 4,5 καλύτερα κομμάτια αυτής της δεκαετίας). Σκοτεινό με την τρομερή μπασογραμμή να διέπει όλο το κομμάτι και φυσικά το φοβερό verse του Vince Staples. Χάνω το μέτρημα πόσες φορές έπαιζε λούπα αυτό το κομμάτι όταν γύρναγα κάτι ξημερώματα με το λεωφορείο σπίτι.

Το άλμπουμ διαρκεί μόλις  44 λεπτά αλλά μοιάζει μεγαλύτερο. Η συμμετοχή του Tyler σε δύο κομμάτια ίσως ότι καλύτερο έχει κάνει μέσα στο 2013, παραπάνω και από το δικό του Wolf. Ισως η πιο αδύναμη στιγμή του Doris περιέργως το Molasses με τον RZA που μοιάζει  κάπως προχειρογραμμένο.

Ο Earl επέλεξε όλες αυτές τις φοβίες που βιώνουμε όλοι όταν μεγαλώνουμε να τις βγάλει σ' ένα άλμπουμ, μοιάζοντας στο τέλος να λαμβάνει την πολυαναμένομενη κάθαρση ώστε να συνεχίσει στο μέλλον να γράφει μουσική έχοντας βγάλει από πάνω του ένα τεράστιο βάρος. Το ότι αυτό έτυχε να το μετουσιώσει σ΄ ενα εξαιρετικό άλμπουμ νομίζω λίγο τον ενδιαφέρει στο τέλος της μέρας.

Η καλύτερη στιγμή: Στο Chum πετάει μόνο αλήθειες: "Too black for the white kids, and too white for the blacks/From honor roll to cracking locks up off them bicycle racks/I'm indecisive, I'm scatterbrained, and I'm frightened, it's evident/And them eyes where he hiding all them icicles at"


----
5.  Earl Sweatshirt - Doris [Columbia]
6.  Deerhunter - Monomania [4AD]
7.  Arcade Fire - Reflektor [Merge]
8.  Parquet Courts - Light Up Gold [What's Your Rupture?]
9.  Kanye West - Yeezus [Def Jam]
10. These New Puritans - Field Of Reeds [Infectious]
11. Chelsea Wolfe - Pain Is Beauty [Sargent House]
12. Vampire Weekend - Modern Vampires Of The City [XL]
13. The Haxan Cloak - Excavation [Tri Angle]
14. Majical Cloudz - Impersonator [Matador]
15. Vår - No One Dances Quite Like My Brothers [Sacred Bones]
16. Julia Holter - Loud City Song [Domino]
17. Forest Swords - Engravings [Tri Angle]
18. Speedy Ortiz - Major Arcana [Carpark]
19. Ka - The Night's Gambit [Iron Works]
20. FIDLAR - FIDLAR [Mom & Pop]


No comments:

Post a Comment